snoeien van planten

Snoeien

Het snoeien van uw planten is essentieel om ze mooi en gezond te houden. Door te snoeien zorgt u er onder andere voor dat de dode takken plaats maken voor nieuwe gezonde takken.
De boom of struik zal hierdoor mooier worden omdat het zijn sapstroom niet meer verspild aan de bladeren die niet mooi zijn maar alleen aan wat er toe doet.
Je zult zien dat de plant hierdoor veel voller zal gaan worden maar ook een stuk mooier van kleur.

Het snoeien op zich is niet heel moeilijk met als regel dat hagen en heesters na de langste dag gesnoeid mogen worden. Dit omdat de sterkste groei dan geweest is. Het volstaat om 1 keer per jaar te snoeien maar heeft u struiken die mooi strak in vorm gehouden moeten worden dan is het natuurlijk aan te raden om meerdere keren per jaar te snoeien.
Voor de meeste planten is het het gunstigst om 2 keer per jaar de dode takken te verwijderen rond de eerste keer rond mei en de tweede keer rond september.

Op zich is het niet moeilijk om te snoeien als je eenmaal weet hoe je het moet doen.
Je hebt er alleen een snoei schaar voor nodig en je knipt de takken terug en dunt het wat uit.
Knip de tak net boven een gezonde zijtak af. Dode takken knip je zo laag mogelijk zodat de plant geen energie hoeft te verspillen door het naar het dode gedeelte te laten vloeien.

Er zijn uitzonderingen welke bomen je niet in het najaar moet snoeien. Dit zijn onder andere fruitbomen en lentebloeiers. Bij hout achtige planten is het ook beter om te wachten tot ze in winterrust zijn en al hun bladeren hebben laten vallen.
Jonge bomen en struiken snoei je ook het beste alleen in het voorjaar hierbij is het vaak nog niet nodig om dit 2 keer per jaar te doen.

Scroll naar boven